Shirma Rouse

Soul, Funk, Gospel

Muziek is niet alleen de rode draad maar, zoals ze zelf zegt: de énige draad door het leven van Shirma Rouse. Oké, samen met haar geloof. Maar: ‘Muziek is waar ik vandaan kom en wat ik nodig heb om te ademen’, zegt Shirma stellig. Vanaf het eerste moment dat ze zich kan herinneren, tijdens haar jeugd op Sint Eustatius, maakt muziek deel uit van haar leven. De grootste invloeden vormen haar vader, een muzikant, en haar beide oma’s. Een zingt, een speelt Hammond-orgel en allebei nemen ze de kleine Shirma mee naar de kerk, waar ze al snel meezingt. Door de platencollectie van haar vader komt ze in aanraking met talloze andere invloeden: van Herbie Hancock tot Stevie Wonder en van Ella Fitzgerald tot Bob Marley en zijn achtergrondkoor I-Threes. Als ze voor het vervolg van haar middelbare school naar het grotere eiland Curaçao gaat, breidt Shirma haar hobbyveld uit: ze zingt gospel, doet mee aan talentenjachten en wint songfestivals. Dat muziek ooit haar werk zal worden, heeft ze dan nog lang niet bedacht.

Op haar 19e trekt ze naar Nederland om scheikunde te studeren. Via vrienden komt ze terecht bij een gospelkoor en wordt al snel gevraagd backing vocals te doen bij Tasha’s World. De vijf jaar erna toert Shirma met de band door binnen- en buitenland. Na haar afstuderen werkt ze mee op een big band-opname van Randal Corsen en vindt daar inspiratie: “Terwijl ik alles deed op gehoor, hadden de andere muzikanten gestudeerd. Randal deelde partituren uit, tikte af en het klonk geweldig. Ik kon alleen maar denken: dat wil ik ook kunnen, muziek lezen!” Dus begint ze een nieuwe studie, deze keer zang aan het conservatorium, waar ze in 2009 haar Bachelor in jazz en pop ontvangt.
Ondertussen raakt haar muzikale carrière steeds meer op stoom. Shirma verzorgt vocalen bij Holiday On Ice en doet achtergrondvocalen, zowel in de studio als op het podium, bij artiesten als Candy Dulfer, Izaline Calister, Alain Clark, Extince, Wouter Hamel, Do en Glennis Grace. In 2007 wordt ze gevraagd om hetzelfde te komen doen voor Anouk.
Naast het zingen geeft ze nog les ook: al tijdens haar eigen studie aan Codarts wordt Shirma benaderd door het Albeda College, een muziekopleiding op MBO-niveau, en doceert ook aan conservatoria in Enschede en Haarlem.

Haar eerste album Chocolate Coated Dreams brengt ze uit in 2010. Geheel op eigen kracht, zonder platenlabel of boeker. Toch toert ze ermee langs verschillende festivals. Twee jaar later besluit Shirma een album te maken gebaseerd op een (zelfgeschreven!) theatervoorstelling over het leven van Aretha Franklin. Het resultaat: de plaat Shirma Sings Aretha, een tour langs theaters en diverse radio-optredens. Nog in hetzelfde jaar volgt een album samen met Kim Hoorweg, Dedicated To You, en weer een bijbehorende tournee.
Ondertussen werkt Shirma inmiddels als backing vocalist van het Metropole Orkest, waarmee ze nationale én internationale artiesten begeleidt zoals Michael Bolton, Chaka Khan, Waylon en Sabrina Starke. Daarnaast staat ze nog steeds haar mannetje achter Anouk, ook als die in 2013 naar het Eurovisie Songfestival gaat met haar hit Birds. Door The Eurovision Times wordt Shirma uitgeroepen tot beste achtergrondzangeres van het hele festival.

Hoewel ze meer werk heeft dan ze aan kan, beleeft Shirma haar succes als zangeres nog steeds voornamelijk achter de schermen. En hoewel ze compleet gelukkig is met ‘de beste baan van de wereld’, begint het toch te kriebelen. Het wordt tijd om zelf op de voorgrond te treden. Als ze wordt gevraagd auditie te doen voor het programma The Voice Of Holland besluit ze daarom de uitdaging aan te gaan. Bij haar blind audition, waar ze een prachtige versie van Imagine vertolkt, draaien alle coaches hun stoel om. Shirma kiest voor Team Trijntje en schopt het uiteindelijk tot de halve finale.
Haar optreden in The Voice betekent een nieuwe boost voor haar carrière: nu weet het grote publiek wie Shirma Rouse is. En, belangrijker: wat ze kan. Ook de tv ontdekt haar. Ze is regelmatig te gast in De Wereld Draait Door, bij Paul de Leeuw en in Ranking The Stars en mag in 2014 zelfs de finale van Holland’s Next Top Model openen.
Shirma’s derde album Shout It Out Loud verschijnt in hetzelfde jaar. Ze brengt het wederom in eigen beheer uit, met behulp van crowdfunding. Behalve in Nederland verschijnt het album ook in Japan, net als haar vorige twee. Na een succesvolle tournee van twee weken daar gaat Shirma ook in Nederland de clubs langs.

“Dit is het jaar van Shirma”, zegt een vriendin in 2015. Een waar woord: na haar optreden in De Nationale Bijbelquiz het jaar ervoor, wordt Shirma gevraagd voor The Passion. Miljoenen mensen zien haar de rol van Maria vertolken in de liveopvoering in Enschede. In de zomer wordt ze uitgenodigd voor North Sea Jazz, en daarnaast voor programma’s als Holland Zingt en Ik Hou Van Holland. Ze verzorgt achtergrondvocalen bij Henny Vrienten en als prachtige beloning voor haar harde werk wordt ze beloond met de Edison Jazzism Publieksprijs voor Shout It Out Loud. In het najaar doet ze een Holland Casino-tournee met Jan Vayne. Tussen dat alles door is ze vaste gast bij de inmiddels geroemde jamsessies in Club Dauphine, op vrijdagavond in Amsterdam, én richt samen met Berget Lewis de Masterclass Vocal Academy op, waar ze door hun begeleiding geoefende zangers nog een niveau hoger tillen.

Muziek mag dan de draad door haar leven zijn, het is niet Shirma’s enige passie. Ook voor koken heeft ze die al vanaf haar jeugd. Haar twee grote liefdes eten en muziek brengt ze samen tijdens het evenement Shirma’s Soul Kitchen. In het Tobacco Theater in Amsterdam kookt ze eens per maand op zondag voor zo’n 150 gasten, en vermaakt haar publiek ondertussen met haar band. Inmiddels is het concept zo’n succes dat het steevast maanden van tevoren is uitverkocht. “Ik ben een winner of souls”, verklaart Shirma. “Ik verzamel zielen, op welk gebied dan ook. Met mijn eten, maar ook met muziek. Als iemand zich fan noemt, betekent het dat je diens ziel hebt geraakt. Dat is voor mij het allerbelangrijkst.”

Voor het nieuwe jaar heeft Shirma alweer plannen te over. In februari is ze te gast bij de Ladies of Soul in Ziggo Dome. Ze denkt na over een nieuw theaterconcept en wil aan het einde van 2016 een nieuw album uitbrengen, waar het publiek een nieuwe, nog betere kant van Shirma Rouse te horen krijgt. Als ambassadeur gaat ze door met haar werk voor de stichting Dushi Vriend, voor kinderen met bindingsproblemen. En als het even kan tussen haar drukke werkzaamheden door, gaat ze naar de kerk. Even terug naar de basis, en daar natúúrlijk zingen. Het past allemaal in haar levensmotto: niks anders dan liefde. En zo is het.

Neem vrijblijvend contact met ons op over prijsindicaties, werkwijze, het vastleggen van opties en informatie over repertoire

Bel: 0653602402
Of mail naar: info@hafaproducties.nl